Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Вхід
  Реєстрація
Головна / Кар'єра / 10 принципів ефективних переговорів

10 принципів ефективних переговорів

Ось кілька порад, щодо ефективних переговорів від Міледі.

690x423_0xd42ee42d_7132795961442926282.jpeg (26.3 Kb)
# 1 Краще зустрічатися лицем до лиця
Особиста зустріч допомагає зміцнити відносини і виробити довіру. Однак це вірно лише в тому випадку, якщо ваші відносини хоча б частково засновані на співпраці. Коли між людьми йде жорстка конкуренція, зустріч лицем до лиця може лише посилити їх неприязнь один до одного.

# 2 Наслідуйте співрозмовника
Наслідуючи мову тіла співрозмовника (але не занадто очевидним чином), ви справляєте враження людини, готової до співпраці і гідного довіри.

# 3 Пам'ятайте про різницю між емпатією і розумінням
Намагаючись зрозуміти, що відбувається в голові у співрозмовника, ви з більшою ймовірністю зможете висунути пропозицію, яка його влаштує, або запропонувати неординарну ідею, яка відповідає вашим загальним інтересам.

# 4 І все ж проявляйте емпатію
Незважаючи на вищесказане, повністю пригнічувати емпатію не варто. У ситуації конкуренції, намагаючись поставити себе на місце співрозмовника, ми швидше припустимо, що він буде вести себе агресивно, і спробуємо попередити його атаку, проявивши агресію першими. У такій ситуації емпатія допоможе згладити кути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Як прийняти правильне рішення в стресових ситуаціях

# 5 Зробіть пропозицію першою
Більшість досліджень показують, що робити першим пропозицію вигідно. Тут грає роль так званий "ефект прив'язки". Коли людина приблизно щось оцінює (наприклад, вартість), він мимоволі орієнтується на оцінку, яка зустрілася йому першою. Зажадавши більшу суму, ви мимоволі "прив'язуєте" співрозмовника до названої цифри.

# 6 Не обмежуйте себе
Іноді для отримання бажаного досить просто попросити. Багато хто боїться попросити занадто багато і зачепити партнера або зірвати угоду, дарма.

# 7 Називайте точні цифри
Коли ви називаєте точну ціну, то справляєте враження знаючої людини і надійніше "прив'язуєте" співрозмовника до цієї цифри.

# 8 Пропонуйте кілька варіантів
Якщо предметів переговорів кілька - наприклад, зарплата, кількість днів відпустки та додаткові бонуси, зробіть співрозмовнику дві різних пропозиції, які насправді для вас однаково цінні. Так ви зможете домогтися кращих умов для себе, одночасно показуючи, що ви людина гнучка і розуміюча.

# 9 Будьте "турботливою матір'ю"
Ініціативних чоловіків називають впевненими, а от жінок нерідко - різкими або грубими. Але якщо вона скаже, що бореться не для себе, а, скажімо, заради свого відділу чи сім'ї - то може вести себе не менш наполегливо, ніж чоловік, не викликаючи відторгнення співрозмовника.

# 10 Не радійте занадто явно
Навіть якщо вам вдалося домогтися всього, що ви хотіли, не треба занадто явно показувати свою радість - партнеру може здатися, що він отримав від вас менше, ніж міг би. Тримайте емоції при собі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

13:00, 19.10.2015
Автор: Sofia
Переглядів: 1096

Знайшов помилку? Виділи її та натисни CTRL+Enter. Система Orphus


Коментарі 0
Залишити коментар
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Текст коментаря:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылки Картинка Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Вставка спойлера | Вставка email
Код: captcha
Введіть код:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: