Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Вхід
  Реєстрація
Головна / Кулінарія, Корисні поради / 5 способів відрізнити натуральний мед від підробки

5 способів відрізнити натуральний мед від підробки

В кінці літа ринки наводнюють золотисті баночки з медом всіляких смакових і колірних відтінків. Якщо ви маєте намір грунтовно прикупити цілющого ласощі на ярмарку, озбройтеся декількома правилами його правильного вибору. Яким повинен бути відмінний мед і як виділити його серед фальсифікату, розповість вам МіЛеді.

b689b5385250121b1e69210c0a101f53.jpg (23.39 Kb)
Ознаки натуральності:

Візуально.
Найкращий мед настільки густий, що при переливанні з банки в банку буквально складається в гірку-пагоду, якому потрібен час, щоб розподілитися. Це тому, що він містить не більше 17-20% води, а це консистенція сиропу, в якому 4 склянки цукру і 1 - рідини. Чи не розбавлений мед водою, можна визначити по вазі: кілограм меду поміщається в ємність об'ємом 0,8 літра, а літрова банка нормального меду тягне майже на півтора кг. Добросовісний продавець на ринку дозволить перевірити консистенцію товару паличкою або ложкою: якщо мед тягнеться тонкої ниточкою, він якісний, а фальсифікований капає з ложки і моментально топиться в масі. На вигляд він буде не однорідним і прозорим, як натуральний, а мутнуватий, з осадом на дні.

По текстурі і за смаком.
Хороший мед завжди злегка дере горло своїй терпкістю, а кислинка не відчувається (вона - ознака незрілого продукту ). Капелька нормального меду, розтерта пальцями, легко наноситься і вбирається в шкіру, а та, що містить добавки просто скатаєтьсяі. У хорошого меду завжди сильний, специфічний аромат, частіше квітковий, пилку, а от поганий пахне тим менше, чим більше в нього підмішали сиропу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Дві ложки меду в день збережуть вашу молодість

Твердий або рідкий.
Чим більше в меді корисних речовин, тим швидше він затвердіє. Вибираючи мед, пам'ятайте, що влітку він повинен бути тільки рідкий, якщо викачаний в цьому сезоні, і лише ріпаковий сорт з весняного медоноса густіє дуже швидко і, видобутий навесні, до серпня вже буде в брусках (рідкий - ледь жовтий, кристалізований - майже білого кольору). А вирушаючи на ринок восени або взимку, розглядайте тільки зацукрований мед - в цю пору нормальний продукт іншим не буває (теж є виняток: акацієвий сорт, довго зберігає рідку форму).

Перевірка вдома.
На всякий випадок не закуповуйте в неперевіреною точці відразу трилітрову банку, а візьміть баночку для проби і проведення експериментів. Перевірку меду можна влаштувати простим шматочком хліба. Опустіть його в покупку хвилин на 10-12 - якщо він розм'як, значить, ви купили банальний сироп, а в натуральному меді хліб затвердіє. Розведений водою мед утворює рідкі плями на аркуші паперу або протече, а ось хороший продукт лежатиме без змін. Якщо ткнути в мед розпеченим кінчиком ножа, на металі нічого не залишиться, тоді як фальсифікат залишить шар паленого цукру (як при варінні домашніх льодяників). Розведіть чайну ложку меду в половині склянки гарячої води: низькоякісний не розчиниться повністю, а якщо влити в отриману рідину трошки спирту, вона ще й стане каламутною. Розчин справжнього меду після всіх цих маніпуляцій залишається прозорим, як сльоза, і дасть збій, тільки якщо він з хвойних дерев.

За документами.
Лабораторні дослідження в два рахунки відшукають будь-які домішки і надлишок води в меді, тому незайвим буде запитати у продавця ветеринарно-санітарний паспорт пасіки та сертифікат відповідності (експертний висновок). Якщо він є, значить, перевірку продукт пройшов без проблем, адже контроль запросто покаже перевищення вмісту сахарози навіть всього відсотків на 5. У документі обов'язково повинні стояти печатка лабораторії і відмітка про проходження радіологічного контролю. І прослідкуйте, щоб до сертифікату був прикріплений чек про оплату досліджень і з датою, що збігається із зазначеною в експертному висновку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

21:30, 18.09.2015
Автор: Sofia
Переглядів: 2591

Знайшов помилку? Виділи її та натисни CTRL+Enter. Система Orphus


Коментарі 0
Залишити коментар
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Текст коментаря:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылки Картинка Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Вставка спойлера | Вставка email
Код: captcha
Введіть код:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: