Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Вхід
  Реєстрація
Головна / Здоров’я / 7 незвичайних способів притупити біль

7 незвичайних способів притупити біль

Боїтеся здавати кров? Укол голки здається вам занадто болючим? Різко затримайте дихання: цей простий прийом точно допоможе зняти неприємні відчуття. Правда, тільки в тому випадку, якщо ви встигнете підготуватися заздалегідь. Якщо ж такої можливості у вас немає, спробуйте інші способи приглушити біль.

prichiny_golovnoj_boli.jpg (20.12 Kb)
1. тримайте під рукою флакони з парфумами

Приємний аромат солодкого парфуму може підбадьорити, в принципі, будь-кого з нас, але куди корисніше він тому, хто в дану хвилину відчуває біль. У дослідженні канадських нейрофізіологів жінки-добровольці занурювали руки в дуже гарячу воду, і витерпіти цю процедуру їм було досить болісно. Але вони зізнавалися, що їх больові відчуття зменшилися при вдиханні квіткових запахів і аромату мигдалю. А от коли їм запропонували понюхати оцет, біль посилилась. Чомусь щодо чоловіків цей спосіб виявився неефективним.

2. вилайтесь

Якщо ваша перша реакція на біль - добірна лайка, чи не соромтеся цього. Психологи з Кілского університету (Велика Британія) виявили, що випробовувачі краще переносили холод (їх руки були занурені в крижану воду), коли лаялися. Ось одне з можливих пояснень: лайка пробуджує в нас агресію, а слідом за тим відбувається викид адреналіну і норадреналіну, які забезпечують сплеск енергії і притупляють больову реакцію. Втім, тим, хто звик лаятися багато і не по справі, цей прийом не допоможе.

3. погляньте на шедевр

Ви схиляєтеся перед Пікассо? Захоплюєтеся Боттічеллі? Збережіть пару улюблених картин в своєму смартфоні - можливо, одного разу вони замінять вам знеболююче. Неврологи з Університету Барі (Італія) провели досить жорстокий експеримент: за допомогою лазерного імпульсу викликали в руках випробовуваних хворобливе поколювання і просили їх при цьому дивитися на картини. При розгляданні шедеврів Леонардо, Боттічеллі, Ван Гога больові відчуття учасників були на третину менш інтенсивні, ніж при погляді на порожне полотно або на полотна, що не викликали сильних емоцій, - це підтверджували прилади, що заміряють активність роботи різних відділів мозку.

4. схрестіть руки

Просто поклавши одну руку на іншу (але незвичним для вас чином), можна зробити відчуття болю менш інтенсивним. Виявити це допоміг все той же лазер, який направляли на тильну сторону долонь добровольців неврологи з Університетського коледжу в Лондоні. Вчені вважають, що незвичне розташування рук збиває мозок з пантелику і порушує обробку больового сигналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що зробити аби не пітніли руки

5. слухайте музику

Добре відомо, що музика може зцілити розбите серце, але вона здатна позбавити і від фізичних страждань. Учасники експерименту, яким лікували зуби, рідше просили зробити анестезію, якщо дивилися під час процедури музичні відеокліпи. А ще з'ясувалося, що онкологічні пацієнти краще справлялися з післяопераційними болями, якщо їм грали електронну музику, засновану на модуляціях звукового тембру.

6. закохайтесь

Закоханість робить світ яскравішим, їжу смачнішою, а ще вона може виявитися відмінною анестезією. Неврологи з Стенфордського університету перевірили: коли людина думає про об'єкт своєї любові, у неї в мозку активуються центри задоволення, ті самі, які викликають почуття ейфорії при прийомі кокаїну або при великому виграші в казино. Один лише погляд на фотографію коханої людини здатний блокувати біль подібно до опіоїдних анальгетиків. Чи треба уточнювати, що фотографії симпатичних, але не милих серцю людей не мають ніякого ефекту?

7. доторкніться до хворого місця

Виявляється, ми не даремно хапаємося за забитию лікоть або потираємо ниючий поперек: нейробіологи з Університетського коледжу Лондона підтвердили той факт, що дотик до хворого місця значно (на 64%!) знижує больові симптоми. Причина в тому, що мозок сприймає з'єднані частини тіла (наприклад, руку і поперек) як одне ціле. І біль, "розподілившись" на велику площу, вже не відчувається так інтенсивно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

01:20, 16.06.2015
Автор: maruna
Переглядів: 2535

Знайшов помилку? Виділи її та натисни CTRL+Enter. Система Orphus


Коментарі 0
Залишити коментар
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Текст коментаря:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылки Картинка Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Вставка спойлера | Вставка email
Код: captcha
Введіть код:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: