Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Вхід
  Реєстрація
Головна / Здоров’я, Психологія / 10 причин, чому вам постійно хочеться їсти

10 причин, чому вам постійно хочеться їсти

Одна справа, відчувати почуття голоду після регулярних тренувань, під час вагітності або в періоди ПМС. Але зовсім інша розмова, коли неприборканий апетит і бурчання в животі мучать вас без особливої на те причини. Голод - це фізіологічна потреба організму в калоріях, воді і солі, і вона може бути обумовлена цілим рядом факторів, включаючи неправильну дієту, зміни в гормональному фоні або нервове напруження. Більш того, це сигнал про те, що з вами щось не так.

8412_get_img.jpg (24.55 Kb)
1: ЗНЕВОДНЕННЯ

Дегідратація часто маскується під голод. Плутанина відбувається в гіпоталамусі - частині мозку, яка регулює апетит і спрагу. Якщо ви сильно зголодніли, але при цьому розумієте, що випили за день занадто мало, спробуйте почати зі стаканчика води кожні 15-20 хвилин.

2: НЕСПОКІЙНИЙ СОН

Недолік сну і нічні кошмари призводять до підвищення рівня греліну (гормон, який стимулює апетит) і зниження лептину (відповідальний за відчуття ситості). Таким чином організм відчайдушно намагається заповнити недолік енергії. Стандартні 7-8 годин солодкого сну поставлять гормони і апетит на місце.

3: ВИ ЇСТЕ ЗАНАДТО ШВИДКО

Доведено вченими: відчуття насичення настає з запізненням, приблизно через 20 хвилин. Тому не поспішайте, їжте помірними темпами - дайте вашому мозку час, щоб він відправив сигнал у мозок: "Все! Досить!" В іншому випадку є ризик з'їсти значно більше, ніж потрібно, а заодно роздратувати апетит на майбутнє.

4: СТРЕСС

Стрес робить нас ненаситними. Коли ви перебуваєте в напрузі, в крові утворюється адреналін і кортизол. Підвищений рівень цих гормонів змушує організм думати, що він знаходиться під атакою і потребує додаткової енергії - тут-то і прокидається шалений апетит. Постарайтеся протистояти стресу менш колорійними способами: за допомогою йоги або дихальної гімнастики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черешня: 10 причин її з'їсти

5: ВАМ ПОТРІБЕН БІЛОК

На відміну від солодкої і жирної їжі, яка лише розохочує рецептори, білок пригнічує апетит і призводить до більш міцного відчуття ситості. Цим ефектом пояснюється велика популярність і ефективність протеїнових дієт.

6: ВИ НЕ ЇСТЕ ДОСТАТНЬО ЖИРУ

З почуттям ситості пов'язані і ненасичені жири, які містяться в таких продуктах як оливки, горіхи або авокадо. Вони підтримують на належному рівні енергію, насичують вітамінами і здатні стати істотною перешкодою для посилення апетиту. Однак не переборщіть. Навіть корисні жири не повинні становити більше 20-30% добового раціону.

7: ВИ ПРОПУСТИЛИ СНІДАНОК

Ще одна причина ненаситності - відмова від сніданку. Коли ви пропускаєте ранковий прийом їжі, ваш шлунок пустує занадто довго, що призводить до посиленого виробництва гормону голоду греліну. Велика ймовірність, що за обідом і вечерею ви з'їсте набагато більше норми. Намагайтеся, щоб між будь-якими прийомами їжі не проходило більше 4-5 годин. І навіть якщо ви ненавидите сніданок, з'їсти щось легке в першу годину неспання (йогурт, скибочки яблука, хлібець) слід обов'язково.

8: FOOD PORN

Рецепти сніданку на Pinterest, обіди друзів на Facebook і вечеря в Instagram. Ми оточені смачними, ретельно "спродюсованими" і відфільтрованими зображеннями їжі 24 години 7 днів на тиждень. Не дивно, що ці красиві картинки будять в нас звірячий апетит. Причина - все той же гормон голоду, який утворюється у великій кількості, коли ми дивимося на апетитне зображення їжі або відчуваємо її запах. Слинка так і тече!

9: КРОХМАЛИСТІ ВУГЛЕВОДИ

Знайома ситуація: ви не в змозі зупинитися, поки не знищите коробку печива цілком. І тільки коли на дні залишаються одні крихти, ви знову знаходите спокій. Саме так наше тіло реагує на крохмалисті вуглеводи, які містяться в таких солодощах, як печиво і крекери. Вони викликають моментальне підвищення рівня цукру в крові, а потім його різке скорочення. Уникайте вуглеводної їжі у великій кількості. Замініть її клітковиною, яка є в мигдалі, яблуках або фісташках - куди більш здоровий варіант приглушити легкий голод.

10: ЛІКИ

Антидепресанти і кортикостероїди (для лікування астми, імунної системи, алергій і запальних захворювань кишечника), як відомо, впливають на апетит. Якщо в період їх прийому, ви стали відчувати себе голодним навіть після хорошої порції їжі, поговоріть зі своїм лікарем - можливо, він порадить інший препарат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

18:30, 14.06.2015
Автор: maruna
Переглядів: 23721

Знайшов помилку? Виділи її та натисни CTRL+Enter. Система Orphus


Коментарі 0
Залишити коментар
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Текст коментаря:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылки Картинка Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Вставка спойлера | Вставка email
Код: captcha
Введіть код:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: